Wednesday, November 21, 2007

Den næststørste trussel mod folkesundheden

”For de mange, som får brug for psykiatrisk behandling, kan nemlig nu nyde indersiden af et hospital, hvor der er så alarmerende sengemangel, at dybt syge patienter med behov for rolige omgivelser må sove på madrasser på gulvene”


· Psykiske lidelser er langt hyppigere end det almindeligvis antages. Mindst 200.000 danskere lider til enhver tid af depression, cirka 250.000 af angst og mindst 200.000 af misbrug. Ca. 40.000 er ramt af svære psykoser og 50.000 af demens.
· Hver anden dansk familie kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem.
· WHO forudser at psykiatriske sygdomme rykker op på en andenplads over de mest belastende sygdomme for den enkelte og samfundet på verdensplan 2020. Lette til moderate depressioner koster hver år det danske samfund 5-7 milliarder kroner. En femtedel af alle sengedage og en tredjedel af alle helbredsbetingede førtidspensioner er forårsaget af psykisk sygdom. (Motion og Psyke, Psykiatrifondens Forlag og DPS.)

Det vedkommer os alle
Trods de senere års øgede fokus på psykiske lidelser er det kun sjældent, man hører danske politikere tale om, hvordan vi kan dæmme op for den trussel, vi som samfund står over for. Den ilde hørte sandhed er nemlig, at psykiske lidelser i år 2020 vil være verdens næstmest udbredte sygdom – kun overgået af hjerte- kar sygdomme. Mens vi venter på år 2020, er her en lille status over den danske psykiatri anno 2007.

Sammenhæng mellem stress og depression
Der forskes i sammenhængen mellem stress og depression, og man antager, at stress (særligt følelsesmæssig stress i modsætning til arbejdsstress eller ”travlhed”) kan føre til depression.Ved en gennemgang af danske medier vil det vise sig, at stress er et af de hyppigst brugte ord og et meget omtalt fænomen, særligt inden for de seneste 5 år. Og det er også mens man ”kun” har stress, at man skal gøre noget ved det: Der er nemlig for nuværende ikke kapacitet i den danske psykiatri til at behandle psykiske lidelser eller de mennesker, der er ramt af dem, på en kvalitativ rimelig eller tilstrækkelig måde.

For få sengepladser
For de mange, som får brug for psykiatrisk behandling, kan nemlig nu nyde indersiden af et hospital, hvor der er så alarmerende sengemangel, at dybt syge patienter med behov for rolige omgivelser må sove på madrasser på gulvene – som den femte patient på en firemandsstue. ”Et velfærdssamfund skal kendes på, hvordan det behandler de svageste medborgere”, siger nogle partier – ak ja, man kan vel være stolt, så længe man vender det blinde øje til psykiatrien.
Det er beskæmmende, og endnu mere når man betragter den nedadgående udviklingskurve, som nutidens psykiatri er lavpunktet på: Der er nemlig gennem de seneste 15 år ikke ét eneste parti eller medlem i det danske folketing, der har forsøgt at imødegå den nationale epidemi, vi står overfor, i form af psykiske lidelser.

Ministre maskerer tal
I et forsøg på at ignorere de massive investeringer, som er en nødvendig del af indsatsen frem mod år 2020, har alle officielle danske kilder fra tiden under Nyrup-regeringen og til nu, listet de 8 folkesygdomme i vilkårlig frem for prioriteret rækkefølge. Kun hjerte- kar sygdomme er en større trussel, og cancer overgår dermed ikke psykiske lidelser i udbredelse: Ikke desto mindre investeres der milliarder i cancerbehandling, men en national handlingsplan for psykiatrien frem mod 2020, er påfaldende fraværende. En genoprettelse af de 13.000 nedlagte sengepladser, plus en fremskrivning forholdsmæssigt med WHOs prognoser, ville være et passende svar på den trussel, vi som samfund står overfor.

“Cost-effective treatments exist for most disorders and, if correctly applied, could enable most of those affected to become functioning members of society.”
(kilde:
http://www.who.int/mental_health/en/)

Pårørende organiserer sig Det kan forekomme irrationelt, at der foregår en tilsyneladende afvikling af psykiatrien (”outsourcing” – i denne sammenhæng snarere en vidtgående amputation, hvor psykiatri fjernes fra det, vi traditionelt forbinder med sundhedssektoren), samtidig med, at andelen af mennesker med en psykiatrisk diagnose vokser. Det kan derfor ikke understreges kraftigt nok, at de besparelser og ”omprioriteringer”, der har ramt det psykiatriske system i Danmark gennem de seneste 10 år, bør rulles tilbage og dette arbejde bør påbegyndes snarest muligt.

På facebook.com findes en interessegruppe for mennesker, der ønsker at signalere deres støtte til en forbedring af psykiatrien frem mod år 2020. Gruppen hedder Bedre psykiatri NU! og er åben for indmeldelse.

Socialminister Karen Jespersen (V) meddeler, at hun p.t. planlægger at mødes med en gruppe repræsentanter for patienter, ansatte og pårørende.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel, ligesom han ikke ønsker at kommentere status for det danske beredskab frem mod år 2020, trods gentagne henvendelser.


Løsninger:
· At genoprette 13.000 psykiatriske sengepladser
· Indføre kontrol med medicinudskrivning (2nd opinion for at undgå psykiateres ”travlhedsudskrivninger” af for meget benzo), samt
· At oprette en national styrelse eller center, hvis formål skulle være at følge opbygningen af en velfungerende dansk psykiatri, for en styrket indsats frem mod år 2020.
· Samle psykiatriområdet i ét ministerium eller en styrelse, frem for som i dag, hvor Socialministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet ”deles” om opgaven/ forskyder ansvaret imellem sig.

stubbornmom den Wednesday, November 21, 2007

0 kommentarer

0 kommentarer

Skriv en kommentar!